Startside

Osmose, glasfiberens fjende nr. 1

Selvom glasfiber for det meste hævdes at være uforgængeligt, så er der trods alt en ting som kan ødelægge bådens skrov. Osmose hedder det. Det optræder stort set kun under vandlinien.

Osmose er en kemisk reaktion mellem vand og ureagerede substanser som er blevet tilbage i skrovet efter fremstillingen. Hele processen starter ved at der trækker vand igennem gelcoaten, ind til laminatet, her reagerer det med kemiske substanser som har syrekarakter. Disse substanser skaber et tryk på indersiden af gelcoaten, som medfører de blærer, der er karakteristiske for et skrov angrebet af osmose. Blærerne har størrelser der varierer fra et knappenålshoved til en håndflade. De indeholder en klæbrig eddikelugtende væske. 

Kort sagt sker der det at glasfiberen bliver delamineret (presset fra hinanden) og mister sin styrke.

Det er dog kun i meget sjælden tilfælde at båden må skrottes på grund af osmose, de fleste gange kan det repareres.

For at behandle en båd med lettere angreb af osmose gøres følgende.

bulletDen beskadigede gelcoat fjernes, skrovet vaskes og tørres fuldstændig.
bulletPå steder hvor det er nødvendigt, spartles skrovet med epoxy filler.
bulletGlasfiberen behandles med en komplet serie af epoxy primere og bundmaling fra et anerkendt firma.

Hvis det er et mere alvorligt tilfælde, kan det blive nødvendigt at fjerne gelcoaten overalt på bunden. I sådanne tilfælde er det bedst at tage kontakt til et velrenommeret værft.

Osmose kan også opstå hvis der står vand i kølsvinet(i bunden), derfor er det vigtigt at holde båden tør indvendig og sørge for at pumpe vand ud af motorrummet.